Představení kandidátů

Zdeněk KŘÍŽEK

Executive ChefMandarin Oriental Prague/ Karmelitská hotel s.r.o.

OBLAST ŘÍZENÍ A ODPOVĚDNOSTI:Zdeněk jako Executive chef zodpovídá za celkové řízení a hospodaření kuchyně hotelové restaurace Spices v rámci 5* hotelu Mandarin Oriental Prague. Má na starosti koncepci menu, včetně návrhu a implementace nových trendů. Je garantem dodržování vysokých hygienických standardů, které jsou vyžadovány společností Mandarin Oriental. Řídí až 24-členný tým.

Zdůvodnění návrhu: Zdeněk je velmi loajální a stabilní člen týmu. Stál u otevření hotelu Mandarin Oriental v roce 2006, kde se podílel na struktuře nově otevírané kuchyně a koncepce restaurace Essensia. V průběhu let se vypracoval na pozici Executive Sous Chef a v roce 2015 stál u celkové rekonstrukce a zrodu úspěšného konceptu restaurace Spices, která se brzy stala číslem jedna v Maurerově výběru v rámci Grand Restaurant festivalu.Spices se po několik let drží na předních příčkách najnavštěvovanějších restaurací v rámci GRF. Umístila se v první desítce ceny "Zlatý lev". V letošním Prague Food festivalu byla Spices nejprodávanější restaurací. Zdeněk je se v pozici Executive chef stará nejen o hladký chod kuchyně, ale pravidelně jezdí ve svém volném čase do Asie a sbírá zde nové zkušenosti, nápady i trendy, díky nimž má restaurace Spices stále co nabídnout. Procestoval například Singapur, Kuala Lumpur, Tokyo a mnoho dalších míst. Jeho práce je pro něj vášní. Působí jako lektor kulinářské akademie a podílí se na rekvalifikačních kurzech. Ani pomoc v rámci CSR mu není cizí. Pravidelně se svým týmem spolupracuje na pomoci dětem z dětských domovů, kde skrze společnost Nadání a dovednost pomáhá mladým lidem porozumět, co znamená "kuchařina". V poslední době pomáhal např. sociálnímu podniku "Mezi řádky" nastavit koncepci a optimilazaci jejich menu. Pravidelně se stará o rozvoj mladých studentů ze Středních odborných učilišť, tak aby se během praxe skutečně naučili vařit.

DALŠÍ DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE: Zdeněk Křížek je profesionál každým coulem. Jeho práce je jeho koníčkem a navíc jeho neuvěřitelné nasazení, které ani po 11 letech neutuchá obrovsky motivuje ostatní kolegy a pomáhá restauraci Spices uspět na pražském trhu. Jeden jeho zkušený podřízený (pán letech) nedávno poznamenal, že "takhle slušného a férového člověka v pozici šéfkuchaře nikdy nezažil." Zdeněk je silnou, spolehlivou, neúnavnou oporou týmu, která vás nikdy nezklame a naopak vykouzlí úsměv na rtech. Díky svému profesionálnímu i lidskému přistupu si zasluhuje naše nejvyšší uznání.

Navrhuje: Barbora Pluhařová