Představení kandidátů


Hotelová škola, Frenštát pod Radhoštěm, příspěvková organizace

Frenštát pod Radhoštěm

Zdůvodnění návrhu: Hotelová škola, Frenštát pod Radhoštěm dlouhodobě poskytuje kvalitní vzdělávání žáků v oborech gastronomie, hotelnictví a cestovního ruchu za úzké spolupráce se odbornými partnery a zaměstnavateli včetně Asociace hotelů a restaurací ČR. Vzhledem k tomu, že hotelová škola slaví v letošním roce 120. výročí své historie, navrhujeme ocenit školu Výroční cenou AHR ČR „Škola roku 2017“.

DALŠÍ DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE: Účast žáků a pedagogů na odborných stážích v zahraničí Francie V rámci Smlouvy o reciproční výměně žáků mezi Hotelovou školou a zařízením CFA v Saint Michel Mont Mercure se každoročně žáci zúčastňují třítýdenních odborných stáží. Žáci jsou ubytováni v náhradních rodinách, a tak mají možnost přímo poznávat francouzskou kuchyni a způsoby stravování. Odborná praxe je založena nejen na rozšíření znalostí a dovedností v oborech gastronomických i cukrářského umění, ale i jazykové komunikace. Zajímavé je i poznávání mentality lidí a příslušného regionu dané země. Odborná stáž ve Francii od 2. 3. 2017 do 23. 3. 2017 Dne 2. března 2017 odjely dvě žákyně druhého ročníku oboru Cukrář Tina Takáčová a Magda Ludíková na odbornou třítýdenní stáž do Francie. Stáž se uskutečnila v rámci Smlouvy o reciproční výměně žáků mezi Hotelovou školou a zařízením CFA v Saint Michel Mont Mercure. Významnou návštěvou poctila v březnu 2017 naši školu ředitelka pro pedagogiku partnerské školy v Saint Michel Mont Merkure. Součástí návštěvy byla také účast 2 francouzských žáků na Juniorské barmanské soutěži „O pohár náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje“. Naše škola dostala při této příležitosti pozvání na společnou prezentaci regionů ve Francii v roce 2018. Švýcarsko Každým rokem pozorujeme vzrůstající zájem o 4 měsíční studijní stáž ve Švýcarsku. Při únorových ústních a písemných pohovorech se podařilo uspět třem žákům, a tak se 10. června 2014 rozjeli do švýcarské hotelové školy v Churu tři žáci 4. ročníku oboru Hotelnictví. Ze třídy H4.A Zdeněk Bayer, Veronika Tvrdoňová a ze třídy H4.B odjela na stáž Anna Štefková. Po 14 denním studijním pobytu v hotelové škole byli přiděleni do hotelů a jejich 4 měsíční pobyt byl zakončen na začátku října 2014. Žák Richard Seltenreich z H3 prošel úspěšně výběrem švýcarské strany a od 10. června 2016 po dobu dvou týdnů se zdokonaloval v HŠ v Churu ve své odbornosti a následně své dovednosti uplatňoval po dobu 3,5 měsíců ve švýcarském hotelovém zařízení. Žákyně Natálie Hrubá z H3 prošla úspěšně výběrovým řízením v Poděbradech, které se konalo v únoru 2017. Od 11. června 2017 se vzdělává po dobu dvou týdnů v Hotelové škole v Lucernu a následně bude pracovat v rámci stáže v hotelovém zařízení. Velká Británie (Anglie) Jazykově-poznávací pobyt žáků V listopadu 2015 se týdenního jazykově-poznávacího pobytu zúčastnilo 10 žáků školy s pedagogickým doprovodem. Náplní byla výuka, kterou zajišťovala v Londýně škola - Mycenae House, a poznávání pamětihodností a významných památek. Žáci při cestě do Anglie navštívili města v Německu, Belgii, jižní Anglii a nejdéle si užili pobyt v Londýně, kde navštívili všechny významné památky. Žáci kurz hodnotili velmi vysoko i celkovou úroveň školy, učitele, jejich přístup a profesionalitu. Ubytováni bylo zajištěno v rodinách situovaných poblíž školy a třikrát denně měli zajištěnu stravu. S průběhem a náplní celého zájezdu byli všichni žáci velmi spokojeni. K úspěšnému průběhu zájezdu velmi přispěl i vysoce kvalifikovaný přístup průvodce. Zahraniční jazykový kurz pro učitele Ve dnech 26. 9. - 10. 10. 2015 a 10.- 24. 10. 2015 se zahraničního jazykového kurzu zúčastnili nejprve učitelé odborných předmětů a následně vyučující anglického jazyka. Německo V prosinci 2015 se týdenního jazykově-poznávacího pobytu zúčastnilo 20 žáků školy se dvěma pedagogy. V programu měli žáci vzdělávání v jazykové škole v Berlíně s rodilým mluvčím a poznávání pamětihodnosti a významných památek Berlína. V průběhu pobytu žáci navštívili: Reichstag, Braniborskou bránu, památník teroru, Check Point Charlie, ostrov muzeí s Pergamským muzeem, ulici Pod Lipami, stanici ZOO, bulvár Kudamm, Olympijský stadion, muzeum Luftwaffe, Alexandrovo náměstí s TV věží, dále města Postupim a Drážďany. Na závěr 12-ti hodinového vzdělávání v německém jazyce žáci získali certifikát. V termínu od 23. 10. do 28. 10. 2015 byli žáci Hotelové školy ve Frenštátě pod Radhoštěm přizváni k prezentaci Moravskoslezského kraje na Velvyslanectví České republiky v Berlíně u příležitosti státního svátku ČR. Pod vedením svých učitelů Bc. Uhlářové a Mgr. Piskořové a šéfkuchaře velvyslanectví pana Karla Majerova byli žáci zařazeni ve výrobním i odbytovém středisku. Pomáhali při výrobě typicky českých pokrmů, pokrmů studené kuchyně, prezentačním servisu pokrmů u nabídkových stolů včetně přípravy těchto stolů, doplňování pokrmů i inventáře při recepci u příležitosti státního svátku ČR pro 650 hostů z diplomatických sborů, německých politických, hospodářských a kulturních kruhů a z řad české menšiny. Pro všechny zúčastněné byla práce na Velvyslanectví ČR v Berlíně obrovským přínosem. Velvyslanec ČR v Berlíně pan Tomáš Jan Podivínský byl s prací žáků velmi spokojen. V loňském roce se 10 žáků dostalo na pracovní stáž do Německa. Žáci obsadili na tři měsíce pracovní místa v kuchyni, servise, jako pokojské i na jiných pozicích v různých místech Bavorska a Schwarzwaldu (spolková země Bádensko-Würtembersko). Někteří odjeli koncem května, jiní až koncem června. Po dobu tří měsíců se žáci snažili získat co nejvíce odborných, ale i jazykových dovedností. Maďarsko V rámci reciproční smlouvy o spolupráci mezi Hotelovou školou Frenštát pod Radhoštěm a Hotelovou školou v Egeru žáci absolvují odbornou stáž v restauraci a na dalších pracovištích maďarských partnerů. Součástí stáže je i účast v tradiční podzimní gastronomické soutěži. Současně žáci prezentovali region Valašsko. Nedílnou součásti odborné stáže je poznávání historického města Egeru a daného regionu. Také v letošním školním roce se v rámci spolupráce s hotelovou školou v maďarském městě Eger žáci naší školy seznámili s maďarskou kuchyní a gastronomií na odborné stáži, která proběhla od 18. 10. do 23. 10. 2015. V letošním roce se týdenní odborné stáže zúčastnili žáci Radovan Hampl (G3), Jakub Chovanec (G3), Simona Sýkorová (KČ2A) a Lucie Halamíková (C2). Lotyšsko Do této severské země, prostřední ze tří pobaltských republik co do velikosti i počtu obyvatel, se naši žáci podívali už po třetí od roku 2012. Třítýdenní odborná praxe se uskutečnila ve dnech 13. 5. - 2. 6. 2014 a čtveřici praktikantek tvořily žákyně 3. ročníku studijního oboru Gastronomie - Veronika Králová, Olga Raffayová, Lenka Knopová a žákyně 3. ročníku oboru Hotelnictví Veronika Rýdlová. Doprovodnou osobou v prvním týdnu pobytu byla zástupkyně ředitele pro teoretické vyučování Mgr. Bohuslava Krupicová. Stěžejní náplní stáže byla praxe ve cvičné kuchyni tamní odborné školy v Malpils a v kuchyni domova mládeže. O víkendech čekala na stážisty spousta výletů do okolí - Cesis, Sigulda a samozřejmě nechyběla návštěva rižské metropole - Rigy. Slovensko V listopadu 2014 se uskutečnila stáž pro 4 žáky naší školy v Hotelové akadémii Košice. Tato krátkodobá stáž u našich východních sousedů se konala na základě obnovené smlouvy mezi partnerskými školami. Podzimního výměnného pobytu se zúčastnili: Kateřina Johančíková, Klára Richterová (obě ze třídy H3) a Veronika Žlebková s Tomášem Kelnarem ze třídy KČ3B. Pracovali ve dvou restauracích v centru Košic - K2 a Aupark. Ubytování v hotelu Akadémia smluvně zajišťovala partnerská škola a postarala se rovněž o stravování praktikantů. Ve volném čase poznávali naši žáci krásy východoslovenské metropole včetně návštěvy ZOO. Žáci přijeli z praxe na Slovensku nadšeni a pohostinnost našim přátelům oplatili v březnu 2015, kdy se po barmanské soutěži "O pohár náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje" uskutečnila plánovaná stáž pro 4 slovenské praktikanty. Také v dalších dvou létech proběhly reciproční účasti žáků s pedagogy na oborových soutěžích ve Frenštátě pod Radhoštěm a v Košicích. Naše žákyně se na Slovensku „neztratily“ a na barmanské soutěži Cassovia Cup obsadily 3. místo (2016) a 2. místo (2017). Turecko V rámci schváleného projektu mobility Leonardo da Vinci - Výzvy 2013 zavítala do turecké Antylyie šestice žáků, tentokrát byli všichni ze třídy H3A - studijní obor Hotelnictví: Veronika Borovcová, Tereza Janková, Markéta Kelnarová, Zuzana Nguyenová, Vilma Špinarová a Martin Figar se vydali spolu s doprovodnou osobou Mgr. Annou Blažkovou na cestu 28. května 2014. Třítýdenní praxe našich žáků proběhla v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Meryan na pobřeží Středozemního moře cca 35 km od dalšího tureckého letoviska Alanyie. Žáci si mohli předem zvolit, zda chtějí pracovat v hotelové kuchyni nebo v obsluze. 5 žáků si vybralo jako své pracoviště obsluhu a 1 žákyně si jako své pracoviště zvolila kuchyni. Na místě se mohli přesvědčit, co vše turecká gastronomie nabízí zahraniční klientele, kterou v tomto hotelu tvořili převážně Němci, ale také Rusové, Poláci a několik českých a slovenských hostů. Dorozumívacím jazykem byla angličtina, ale i němčina. Ve volných dnech, kterými byly neděle, mohli poznat praktikanti krásy středomořského pobřeží; přijímací organizace, střední hotelová škola v Usaku, zastoupená panem Mustafou Saz, připravila bohatý program s výletem na vodopády, do starobylého Side nebo celodenní lodní plavbu. Španělsko Projekt "Gastronomické putování od severu na jih" v programu Leonardo da Vinci umožnil třítýdenní stáž do španělské Andalusie (listopad 2013). Hostitelskou organizací byla M.E.P. Europrojects Granada a účastníky, kteří po tři týdny poznávali španělskou gastronomii, byli žáci 4. ročníku oboru Hotelnictví - Nikola Bučková, Nikol Heryánová, Eva Kneblová, Anna Štefková, Dominik Malina a David Molin. Praxe probíhala v hotelích Alixares a Corona de Granada a kromě samotné praxe mohli praktikanti o víkendech poznávat krásy této části Španělska. Navštívili tak nejen starobylou Sevillu, ale také přímořskou Malagu a poznávali pamětihodnosti Granady. První týden pobytu strávila s praktikanty doprovodná osoba, učitelka odborných předmětů Ing. Dáša Mičkalová. Součástí stejného projektu byly stáže žáků ještě v dalších dvou zemích – Lotyšsku a Turecku; doslova se tedy jednalo o gastronomický trojúhelník. Ocenění žáků školy a soutěže Nejúspěšnější žáci školy Nejúspěšnější žáci ocenění Moravskoslezským krajem 2016 Svatava Zalotěnková Nejúspěšnější žáci ocenění městem Frenštát pod Radhoštěm 2017 Lucie Halamíková, Markéta Grimmová Nejúspěšnější žáci ocenění Hospodářskou komorou (obor Cukrář) 2014 Hana Parmová, Andrea Klusková ČESKÉ RUČIČKY (resort obchod a služby – obor Cukrář) 2013 Johana Špačková Nejúspěšnější žáci ocenění firmou Marlenka 2017 Svatava Zalotěnková, Lucie Halamíková Miss Regio Regina Brno 2015 Klára Richterová Významná umístění žáků v soutěžích za období 2015 - 2017 Gastrojunior Brno 2016 kuchař zlaté pásmo číšník-servírka stříbrné pásmo cukrář zlaté pásmo soutěž družstev 2. místo 2017 kuchař stříbrné pásmo číšník-servírka stříbrné pásmo cukrář stříbrné pásmo Moravský pohár (Bzenec/Brno/Kroměříž) 2015 2016 cukrář 1. místo 2017 cukrář 3. místo Podbeskydský ještěr (Frýdek-Místek) 2016 cukrář 1. místo 2017 cukrář 2. místo Priessnitzův dortík (Jeseník) 2017 cukrář 1. místo Lázeňský pohár (Jeseník) 2016 barman 2. místo Juniorská barmanská soutěž „O pohár náměstka hejtmana MSK“ (Frenštát p. R.) 2017 barman 3. místo Cassovia Cup (Košice, Slovensko) 2016 2017 barman 2. místo Číšnický pětiboj (Frenštát p. R./Ostrava) 2016 soutěž družstev 1. místo O pohár Beskyd (Jablunkov) 2016 kuchař číšník-servírka barista soutěž družstev 1. místo AHOL CUP (Ostrava) 2016 teatender 1. a 2. místo 2017 barman zlaté pásmo Gasztronómiai Fesztivál (Eger, Maďarsko) 2015 cukrář 1. místo Těšínská karafa (Český Těšín) 2017 sommeliér 2. místo Organizace mezinárodních, celostátních a regionálních soutěží školou: 2017 Juniorská barmanská soutěž „O pohár náměstka hejtmana MSK“ (ve spolupráci s Českou barmanskou asociací) 2017 Gastronomická soutěž „Martinská husa“ (ve spolupráci s městem Frenštát pod Radhoštěm a Asociací kuchařů a cukrářů) Aktivity školy jako centra celoživotního vzdělávání Odborné kurzy Hotelová škola pravidelně organizuje pro žáky a další zájemce odborné kurzy jako jsou barmanský kurz, baristický kurz, kurz studené kuchyně, workshopy vyřezávání ovoce a zeleniny. Barmanský kurz již několik roků probíhá pod vedením zkušených lektorů Jakuba Orla a Adama Navrátila (Barmani Zlín), kteří připravují žáky v Gastrocentru Hotelové školy na budoucí profesi barmana. Baristický kurz lektoruje odborník z praxe Mistr kávy Michal Křižka (Café Art). Gastrocentrum Hotelové školy se vždy na dva dny rozvoní kávou. Kurz je rozdělen na část teoretickou a praktickou. Uchazeči baristického umění se učí rozeznávat a připravovat různé druhy káv, správně šlehat mléko parní tryskou i základy malování mléčnou pěnou na hladinu kávy. Intenzivní kurz studené kuchyně zabezpečuje již několik let pro školu Mezinárodní kuchařský mistr Vladimír Picka (Kuchařské centrum Pelhřimov). Na závěrečném slavnostním rautu hosté vždy oceňují výrobky studené kuchyně frekventantů kurzu. Všichni úspěšní účastníci kurzu obdrží po čtyřdenní intenzivní přípravě certifikát platný v zemích EU. Pro zájemce z řad žáků školy jsou pořádány kurzy (workshopy) vyřezávání ovoce a zeleniny. Zkušenosti z této dekorativní činnosti uplatňují pak žáci při různých příležitostech, např. na dnech otevřených dveří školy nebo při přehlídkách studijních oborů škol v různých regionech kraje. Programy dalšího vzdělávání: Z účelem poskytování dalšího vzdělávání škola získala akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro vzdělávání v programech: KALEIDOSKOP MODERNÍ GASTRONOMIE I HOTELNICTVÍ A TURISMUS 3. TISÍCILETÍ I HOTELNICTVÍ A TURISMUS 3. TISÍCILETÍ II KALEIDOSKOP MODERNÍ GASTRONOMIE II HOTELNICTVÍ A GASTRONOMIE ZBLÍZKA Oblíbené mezi veřejností jsou i jiné odborně zaměřené programy dalšího vzdělávání organizované školou: VÝROBA ZÁKUSKŮ A DORTŮ PŘÍPRAVA TEPLÝCH POKRMŮ Profesní kvalifikace: Hotelová škola Frenštát p. R. je od roku 2008 autorizovanou osobou pro organizování zkoušek k získávání profesních kvalifikací pro úplnou profesní kvalifikaci: Cukrář: • Výroba jemného pečiva • Výroba zákusků a dortů • Výroba restauračních moučníků Kuchař: • Příprava teplých pokrmů • Příprava pokrmů studené kuchyně • Příprava minutek Číšník: • Složitá obsluha hostů Nabízíme také profesní kvalifikace, které nejsou součástí žádné úplné profesní kvalifikace: • Řemeslná výroba perníků • Výroba a zpracování modelovací a marcipánové hmoty Spolupráce s partnery školy Asociace hotelů a restaurací ČR Asociace kuchařů a cukrářů ČR Česká barmanská asociace Asociace sommelierů ČR Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR Asociace číšníků ČR Hospodářská komora ČR Barmani Zlín Soukromé kuchařské studio Mistra kuchaře Vladimíra Picky Café Art Mistra kávy Michala Křižky IREKS ENZYMA Brno Marlenka international, s. r. o., Frýdek-Místek Slezská univerzita Opava Smluvní pracoviště praktického vyučování Hotelové školy: • Brasserie Avion Rožnov pod Radhoštěm • Clarion Congress Hotel Ostrava • Domov Hortenzie Frenštát pod Radhoštěm • Elektroprojekta - Restaurace Záhumení Rožnov pod Radhoštěm • Hotel AGH Rožnov pod Radhoštěm • Hotel Augustiniánský Dům Luhačovice • Hotel Duo Horní Bečva • Hotel Praha Nový Jičín • Hotel Ráztoka Trojanovice • Hotel Soláň Karolinka • Hotel Tatra Kopřivnice • Hotel Troyer Trojanovice • Turistické informační centrum Frenštát pod Radhoštěm • Wellness Hotel Abácie Nový Jičín Partnerské školy Hotelová akadémia, Košice (Slovensko) Hotelová škola, Eger (Maďarsko) CFA v Saint Michel Mont Merkure (Francie) Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví, Bzenec, příspěvková organizace Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, příspěvková organizace Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Střední škola prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Albrechtova střední škola, Český Těšín, příspěvková organizace Střední škola techniky a služeb, Karviná, příspěvková organizace Gymnázium a Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Frenštát pod Radhoštěm, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova 913, okres Nový Jičín Základní škola a Mateřská škola Frenštát pod Radhoštěm, Záhuní 408, okres Nový Jičín Základní škola Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova 1053, příspěvková organizace Základní umělecká škola, Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova 955, příspěvková organizace Základní umělecká škola Leoše Janáčka, Frýdlant nad Ostravicí, příspěvková organizace

Navrhuje: RNDr. Ivo Herman